Carregant Esdeveniments
  • Aquest event ja ha passat.

Dies 17 i 18 de juny de 2023, de 9h a 14h i de 16h a 19h (16 hores)

Preu 140€ (descomptes especials per a alumnes de l’Espai Teatritx)

CURS SOBRE QUALITATS DE MOVIMENT I COMPOSICIÓ ESCÈNICA

RAIMON ÀVILA

Curs de 16 hores per a persones interessades a conèixer, experimentar i aprendre les qualitats de moviment segons l’investigador i coreògraf Rudolf Laban.

Aquesta anàlisi s’utilitzarà, alhora, per dur a terme creacions breus tot posant atenció a l’ús de l’espai, el temps i la tensió muscular: els seus canvis, contrastos, seqüències, ritmes, repeticions, impactes, tensions i significats.

OBJECTIUS

Conèixer, experimentar i saber utilitzar les qualitats de moviment conegudes com a vuit esforços bàsics, a partir de la proposta inicial de Rudol Laban.

Prendre consciència de les qualitats de moviment predominants en cadascú per poder ampliar el ventall expressiu.

Incorporar una mirada analítica nova sobre la composició escènica que contempli les diferents possibilitats compositives pel que fa a l’ús de l’espai, el temps i les tensions musculars.

Adquirir elements de composició escènica fonamentals: el seu impacte, poètica i sentit.

CONTINGUTS

Els vuit esforços bàsics. Respiració i qualitat de moviment. Contrastos d’espai (obert-tancat), temps (ràpid-lent) i tensió muscular (fort-fluix). La taula dels esforços, una teoria del color del moviment. Els esforços originals de Rudolf Laban, els canvis de Kurt Jooss i d’Alfons Goris. Composició escènica: espai, temps i tensió. Comparació entre l’anàlisi del moviment de Rudolf Laban i els Viewpoints d’Ann Bogart. Creació d’esquetxos per portar a l’escena. Exercicis preparatoris. El paràmetre flux; exercicis desbloquejants i descontracturants. Els microesforços. Estiraments estàtics i dinàmics.

SESSIONS

  1. Dissabte matí, 9 a 14h:

Biografia Rudolf Laban. Els 8 esforços bàsics. La taula dels esforços. Impacte. Planada. Estirada. Balbuceig-titubeig Premsada. Colpejat. Relliscós. Viibrat. Seqüències d’esforços. Treball de contrastos en petits grups.

  1. Dissabte tarda, 16 a 19h:

L’effort graph. Pina Bausch: El Café Müller. DV8 Can we talk about this. Tria d’un punt de partida per al treball de creació en grup. Creació d’una seqüència pròpia.

  1. Diumenge matí, 9 a 14h:

Escalfament. Aspectes d’ús corporal que potencien o desdibuixen les qualitats de moviment bàsiques. Els microesforços. Treball en grups de composició. Presentació i comentari en comú. Estiraments, alliberació de tensió i exercicis descontracturants.

  1. Diumenge tarda, 16 a 19h:

Escalfament. Treball en grups de preparació dels exercicis d’esforços. Presentació i comentari en comú. Presentació oberta a públic convidat.

METODOLOGÍA

  • Classes en què l’aprenentatge es dóna principalment a través de l’experimentació i l’acció.

  • Els comentaris sobre els exercicis escènics seguiran l’esquema: 1. Explicació de propòsits (per part del grup que ha actuat), 2. Retorn per part del públic receptor sobre a) encerts b) recomanacions de millora

BIBLIOGRAFIA o MATERIAL DIDÀCTIC

  1. Àvila, Raimon (2016) IMPULSOS, EMOCIÓ I QUALITAT DE MOVIMENT EN L’INTÈRPRET ESCÈNIC, Institut del Teatre.

  2. Schinca, Marta (2010) EXPRESIÓN CORPORAL. TÉCNICA Y EXPRESIÓN DEL MOVIMIENTO. Wolters Kluber.

Playlist Spotify: Raimon Àvila

RAIMON ÀVILA

MALLORCA 257

08008 BARCELONA

TEL 93 4875399 / 678705927

NIF 46331639W

raimonavila@yahoo.es

RAIMON ÀVILA (Barcelona 1962) és llicenciat en dansa contemporània per l’Institut del Teatre de Barcelona. El 1983 completa els seus estudis a l’escola Mudra, de Maurice Béjart, a Brussel·les i, novament a Barcelona, actua en diversos espectacles. Durant aquest període forma part de les companyies: Ballet Contemporani de Barcelona, Avelina Argüelles, MUDRA, Teatre Metropolità de Barcelona, Companyia de Dansa de l’Institut del Teatre i Cos de Ball del Gran Teatre del Liceu, de Barcelona.

Des de 1988 imparteix classes de tècniques de coneixement corporal i, més recentment, tallers d’interpretació, a l’Escola Superior d’Art Dramàtic de l’Institut del Teatre. A partir de 2001, també dóna classes a temps parcial a l’Escola Superior de Música de Catalunya. Així mateix, ha impartit cursos i seminaris a l’Escola Massana, Barcelona, Escuela Navarra de Teatro, Pamplona, Sala Beckett, Barcelona, i Royal Scottish Academy of Music and Drama, Glasgow. Tutoritza el treball final de grau de la cantant Rosalía, El mal querer, a l’ESMUC.

Del 1988 al 2002 ocupa diversos càrrecs docents a l’Institut del Teatre (Secretari Acadèmic, Cap de Departament de Moviment) i el 2002 és elegit Director de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de l’Institut del Teatre, càrrec que ocupa fins el 2006. Del 2014 al 2016 és nomenat Coordinador Acadèmic.

Ha escrit, estrenat i publicat diverses obres de teatre, entre les que cal destacar Home Perplex (Accèssit al Premi Ignasi Iglésias 1989) Mombasa (1991), L’ombra de Sandip (1992) i Oracle (1997). Entre les seves adaptacions per al teatre cal destacar la de Vida i destí de Vassili Grosman, estrenada a la Sala Muntaner (2009) amb el títol de Dues dones.

El 1997 guanya el premi Viola d’Argent als Jocs Florals de Barcelona pel seu llibre de poemes Alfabet i l’octubre del mateix any, el premi Vicent Andrés Estellés de poesia per Barrancs de Fut i Lud. Dos anys més tard és guardonat, també als Jocs Florals de Barcelona, amb la Flor Natural pel poemari Litúrgia del Fang. Ha participat en diversos recitals de poesia, entre els que cal destacar el 16è Festival Internacional de Poesia de Barcelona i el cicle Gest i Paraula, al Caixa Fòrum.

Del 1990 al 1992 treballa com a crític de dansa al Diari de Barcelona.

El 1992 coreografia i dirigeix part de la cerimònia d’obertura dels Jocs Olímpics de Barcelona i, l’11 de setembre 2004 la Sardana de la Pau, al Fòrum de les Cultures.

Del 1994 al 2000 és membre electe del Consell de Direcció de l’associació European League of Instituts of the Arts (ELIA) en representació de l’Institut del Teatre de Barcelona i actua com a coordinador del congrés de l’associació l’any 2000, coincidint amb la inauguració de la nova seu de l’Institut del Teatre, amb l’assistència de més de 600 participants.

El 2008 presenta al Pabelló Mies Van der Rohe Haikús de tardor, conjuntament amb Sôichi Yukimone.

El 2010 fa l’assessorament de moviment de la minisèrie Ermessenda, produïda per TV3 i dirigida per Lluís Maria Güell.

El seva tasca investigadora se centra sobre la relació entre el moviment i l’emoció, en l’àmbit de les arts escèniques.

Publicacions:

HOME PERPLEX. Biblioteca Teatral, Publicacions de l’Institut del Teatre. Barcelona 1993.

EL METODE, Suplement Revista Escena. Barcelona, desembre 1993.

Direcció de l’edició: DANSA, NOVES TENDENCIES DE LA COREOGRAFIA CATALANA, Institut d’Edicions. Barcelona 1994.

BARRANCS DE FUT I LUD, Editorial 3 i 4, València 1998.

ALFABET, Editorial Columna, Barcelona 1998.

LITÚRGIA DEL FANG, La Magrana, Barcelona 2000

KYLIAN, SOMNIADOR DE DANSES, Institut del Teatre, Barcelona 2002.

MOURE I COMMOURE, CONSCIÈNCIA CORPORAL PER A ACTORS; MÚSICS I BALLARINS, Institut del Teatre, Barcelona 2011.

IMPULSOS, EMOCIÓ I QUALITAT DE MOVIMENT EN L’INTÈRPRET ESCÈNIC, Institut del Teatre 2016.

COS I MÚSICA. Pràctiques conscients per a la millora de la interpretació musical, Editorial BOILEAU, 2018.

PARA QUE EL ARTE OCURRA, Lenguaje y pràctica del desbloqueo en las artes escénicas, Editorial Fundamentos, 2020.

Reduccions 84, Revista de Poesia

Febrer 2006

Selecció de poemes

Articles:

Fernand Shirren i els moviments del ritme”

ESTUDIS ESCÈNICS núm. 32 Tardor 2007

Institut del Teatre

Jirí Kylián, somniador de danses”

ESTUDIS ESCÈNICS núm. 35 Estiu de 2009

Institut del Teatre

Ensenyaments artístics i

neurociència de les emocions”

ESTUDIS ESCÈNICS núm. 38 Primavera 2012

Institut del Teatre