Carregant Esdeveniments
  • Aquest event ja ha passat.

Disparadors i artefactes teatrals

Seminari Josep Maria Miró

Aquest seminari és una primera aproximació a les eines bàsiques per escriure teatre a partir dels disparadors, com a estímuls de punt de partida per iniciar un text, i la necessitat de crear artefactes teatrals i al tractament de les d’eines essencials i específiques com són la paraula, l’espai i el temps. El seminari combinarà la part teòrica, a partir de la lectura, anàlisi i debat de textos teatrals, que es facilitaran prèviament als participants, i exercicis pràctics.

Aquest no és un seminari destinat estrictament a futurs autors. El coneixement dels mecanismes d’escriptura teatral és útil també per la aquelles persones que es dediquin a la direcció i la interpretació, tant a l’hora d’entendre la naturalesa del text i les seves necessitats per afrontar la posada en escena com també per entendre les lògiques de pensament i d’interpretació en la formulació de personatges.

El seminari també vol posar l’accent en la necessitat del compromís ètic que implica el teatre i la seva necessitat de connexió amb l’actualitat i les preocupacions i temes de debat contemporani.

Dates del taller: 10 a 14 de setembre de 2018.

Horaris: de 16’30h a 20’30

Places limitades (màxim 12 participants).

Prèviament al seminari es facilitarà als participants diversos textos teatrals de lectura obligatòria per la seva realització.

Josep Maria Miró

Autor i director de teatre.

És autor de les obres Temps salvatge (2017), Olvidémonos de ser turistas (2017), Cúbit (2016), La travessia (2015), Obac (2014), Estripar la terra (2013), Fum (2012), Nerium Park (2012), El principi d’Arquimedes (2011), Gang Bang (Obert fins l’hora de l’Àngelus) (2010/2011 -Autor resident al Teatre Nacional de Catalunya-) o La dona que perdia tots els avions (2009), entre d’altres. Ha rebut més d’una quinzena de guardons per les seves obres, entre els quals destaquen el prestigiós Premi Born -en dues ocasions, el 2009 i el 2011, i finalista el 2015- o el Frederic Roda en la LXV Nit de Santa Llúcia – Festa de les lletres catalanes 2015, o el Jaume Vidal i Alcover, entre d’altres. També és autor de diverses dramatúrgies, entre les quals destaquen L’Aplec del Remei (2016), Neus Català, un cel de plom (2015) o Esperança Dinamita (2014).

Els seus textos s’han traduït a una vintena de llengües i, a banda de l’estat espanyol, se n’han fet produccions i lectures a una trentena de països. Les seves obres s’han publicat en la seva escriptura original en català però també en castellà a l’estat espanyol i Llatina Amèrica, francès, italià, anglès i polonès, entre d’altres.

Ha dirigit els seus propis textos i també obres com El carrer Franklin (Lluïsa Cunillé), La voix humaine (Jean Cocteau i Francis Poulenc) o els espectacles de creació dins del cicle Drames litúrgics al Monestir de Santa Maria de l’Estany en les edicions 2009/10/11.

És llicenciat en direcció i dramatúrgia a l’Institut del Teatre de Barcelona i en periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Des de la temporada 2013-14 és membre del Comitè de lectura del Teatre Nacional de Catalunya (TNC). En l’àmbit periodístic ha col·laborat com a tertulià Els matins de Catalunya Ràdio i Matins de la Xarxa i ha treballat de periodista a Radio Nacional d’Espanya, Com Ràdio, El 9 Nou, entre d’altres. El curs 2015-16 s’incorpora com a docent al Grau d’Arts Escèniques de la Universitat de Girona. Imparteix regularment cursos i tallers a l’Obrador de la Sala Beckett. També ha impartit puntualment nombrosos cursos i seminaris nacionals i internacionals.