Project Description

SINOPSI

Mossèn Alcover ens conduirà pels carrers del vostre Poble endinsant-nos al món de les seves rondalles. Un espectacle itinerant ple de bon humor, tradició i música en directe.

IMG-20240414-WA0007

L’ESPECTACLE

Un espectacle itinerant per a 7 intèrprets amb un vestuari molt acurat, basat en la nostra tradició i amb música en directe.

Apareix un personatge important de la història de Mallorca: Antoni Maria Alcover i Sureda, també conegut com a Mossèn Alcover o amb el seu pseudònim de Jordi d’es Racó.

De la seva mà, els espectadors faran un recorregut pels carrers del vostre Poble, descobriran sis rondalles que ell mateix va recopilar en l’Aplec de Rondaies Mallorquines, sabran un poc més de la seva vida i coneixeran un munt de personatges del passat de la nostra illa.

Perquè només així, coneixent la història i els seus protagonistes, podrem sentir-nos orgullosos del que hem estat, del que som i del que serem.

Es farà un itinerari pels carrers del Poble. A cada aturada, es representarà una rondalla que ens presentarà Mossèn Alcover. I entre rondalla i rondalla, potser aquest personatge xerraire ens contarà un poc de la seva vida, i gaudirem de la bona música tradicional.

Camina, caminaràs… Ens acompanyeu en aquest viatge pel temps?

ITINERARI

1ª aturada «El cavall del rei»

Començarem el nostre recorregut al primer punt escollit, on apareixeran alguns personatges de les rondalles que es representaran més endavant, i d’entre tots aquests personatges

ficticis, una figura molt important de la història de Mallorca: Antoni Maria Alcover i Sureda, infatigable treballador en defensa de la llengua. Després de presentar-se i xerrar un poc d’una de les seves gran obres, l’Aplec de les rondalles mallorquines, recopilació de rondalles populars que ell va reescriure a partir de les diferents versions recollides amb la immensa riquesa de la llengua i la literatura popular de Mallorca, deixarà pas a la primera representació d’una d’aquestes rondalles. El Rei no vol de cap manera que es mori el seu cavall i el mana dur a la mar.

2ª aturada «L’oració capgirada»

Una rondalla de st. Vicenç Ferrer. MCDXXIII-MCDXIV.

Mossèn Alcover recull al seu aplec una bona quantitat de contarelles i de prodigis d’aquest sant taumaturg, Vicenç Ferrer.

Aprofitarem l’estada d’aquest sant valencià a la nostra illa per veure l’escena on es troba amb un carboner.

3ª aturada «Mestre Jaume Figuereta»

Del gran nombre de rondalles recollides per mossèn Alcover en el seu aplec, n’hi ha molt poques que es localitzen en la ciutat de Palma. Aquesta n’és una d’elles i passa en gran part al Convent de Sant Francesc. Conté elements de la vida dels religiosos de la ciutat de Mallorca, amb un ensenyament moral que no és incompatible amb un relat ben amarat de bon humor i simpatia. Jaume Figuereta és un personatge que sempre va gat. Alguna de grossa li passarà.

4a aturada «El festejador»

personatge principal de la rondalla del mateix nom, ens ha acompanyat fins aquí amb els seus intents de festejar, però és aquí, en aquesta aturada, on veurem el desenllaç d’aquesta rondalla molt estimada per Mossèn Alcover, ja que, com ell indica al Aplec, la va contar la seva mare.

5ª aturada «El rei i l’abat de la Real»

Aquí, davant d’alguna espai important del poble, farem la penúltima aturada del nostre recorregut. Veurem una altra rondalla localitzada a la ciutat de Palma, que Mossèn Alcover va recollir al tom V de l’Aplec de rondaies mallorquines. El Rei posa a prova a un abat.

6ª aturada «Rondalla a mida del vostre poble»

La darrera representació la farem cercant entre les més de 400 rondalles recollides trobant-ne alguna que passi al vostre poble. L’adaptarem perquè la gaudiu tant o més que les altres.

IMG-20240414-WA0004

FITXA TÈCNICA i ARTÍSTICA

Guió i direcció: Emmanuel Danet

Escenografia: M. Elena Ramis i Emmanuel Danet

Interpretació: Pedro Victory, Irene Salord, Jaume «Xuia», Enric Garcia, Emmanuel Danet, Josuè Guasch

Attrezzo i vestuari: M. Elena Ramis Llabrés i Emmanuel Danet

Músiques: Miquel Perelló, en directe

Disseny de llums: no n’hi ha

Producció: Teatritx

Durada: 70 minuts

Necessitats: Espais a diferents punts del Poble + un camerino.

Link video teaser: https://youtu.be/hcbiMzNqzeA